Het houden van pijlgifkikkers; Een fantastische hobby!

Als jongen van 10 was ik al geïnteresseerd in amfibieën en reptielen. Ik liep uren langs sloten en plassen. Niet lang daarna werd mijn eerste terrarium door mijn vader geconstrueerd. In dit terrarium hield ik anolissen, salamanders en padden. Informatie over het houden en de verzorging van amfibiëen en reptielen was in de jaren ‘70 zeer beperkt. Ik heb daarom veel samen met mijn vader bedacht en uitgevoerd.
Binnen een aantal jaren werd mijn slaapkamer omgetoverd tot een verzamelruimte van vele terraria’s waarin diverse salamandersoorten gehouden werden en in grote getale werden nagekweekt.

Tijdens mijn eerste tropenreis in 1990 naar Costa Rica werd ik gefascineerd door de dagactieve Pijlgifkikkers (geslacht dendrobatidae) in de vrije natuur. Na een maand van rondtrekken en bestuderen van diverse Dendrobaten en Phylobaten in hun leefgebied was ik erg onder de indruk van deze kleine juweeltjes. Eenmaal thuisgekomen kwamen er al snel de eerste kikkerterraria, en de salamander hobby werd snel afgebouwd. Zo werd ik lid van Dendrobatide Nederland. Met Dendrobates auratus, leucomelas en Phylobates vittatus werd in de jaren ‘90 redelijk nagekweekt en zij waren de eerste bewoners van mijn terraria’s.

Dendrobates auratus werd een van mijn favoriete pijlgifkikkers en nu, 23 jaar later, houd en kweek ik onder meer met een ruime collectie Dendrobates auratus varianten uit diverse gebieden uit Costa Rica en Panama.
Daarnaast houd en kweek ik met andere tropische kikkers en padden.

Door de vele tropenreizen in Midden en Zuid Amerika heb ik de gevolgen van klimaatverandering ,biotoopvernietiging en de gevreesde Chitrid schimmel, die vele Amfibieënsoorten bedreigen, met eigen ogen kunnen aanschouwen. Het is dan ook belangrijk om de pijlgifkikkers in gevangenschap zo goed mogelijk te houden en succesvol na te kweken om roof/smokkel uit het leefgebied te voorkomen en de soort te waarborgen voor de toekomst .

 

To top